top of page
Zoeken

Nieuwe job? Kijk nog even achterom voor je vertrekt

  • Foto van schrijver: Veerle
    Veerle
  • 14 sep 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 jun 2022


Lange weg vooruit


Loopbaanbegeleiding vanuit een waarderende basishouding is een van de mooiste jobs die er bestaan: ik mag als loopbaancoach bij elk proces weer getuige zijn van het ontvouwen van de talenten van mijn reisgezel terwijl de plot naar verandering zich langzaam ontwikkelt... Dan breekt het moment aan waarop acties worden voorbereid en stappen naar een nieuwe toekomst worden gezet.

Klinkt goed? Toch is het vaak ook dit moment waarop mensen aarzelen en het moeilijk hebben. De reden is eenvoudig:


de weg naar acties nemen die bij jou passen betekent vaak ook achterom kijken en afscheid nemen van wat niet langer bij je past

Wanneer 'het oude' aan je blijft kleven


Het kan zijn dat je van job en dus van afdeling of zelfs van werkgever verandert. Het is dan ook heel begrijpelijk dat sommige mensen aarzelen omdat ze zich nog verbonden voelen met hun oude context. En dat hoeft niet negatief te zijn: het is mooi dat je geeft om je collega’s, je klanten en je organisatie. Het kan je echter wel tegenhouden om daadkrachtig verder te gaan.


Misschien werkte je wel in de zorg en valt het je zwaar om je patiënten achter te laten, of misschien werkte je wel op een logistieke dienst met fijne collega’s die jou niet graag zien verdwijnen….


Wij zijn mensen en het zit in ons DNA om samen te werken en relaties met elkaar op te bouwen. Het zou maar erg zijn mocht je dat stukje van je ‘familie’ zonder blikken of blozen zomaar achter je kunnen laten. We hebben het er vaak moeilijk mee.



Achteruit kijken om verder te gaan


Deze bedenkingen kunnen helpen om achteruit te kijken en rustig af te sluiten zodat je weer verder kan:


  • De wereld is klein: mensen om wie je geeft zullen je pad blijven kruisen. Als je echt moeite wil doen om die ene toffe collega nog te ontmoeten na je vertrek, dan zal je daarin slagen.


  • Nu je weg zal gaan, wat kan je nog doen om het verteerbaar te maken voor diegenen die je achterlaat? Het gaat niet alleen om wat je doet, maar wel over hoe je dat doet. Zorg er dus voor dat je steeds professioneel afscheid neemt. Geen achterklap, niet natrappen, dat is voor niks nodig en drijft de ander enkel in het defensief. Denk aan die quote:

“People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
  • Zorg voor een ritueel: rituelen zijn van oudsher bedacht om aandacht te geven aan wat we belangrijke overgangen vinden in ons leven en helpen ons ook om die overgang te maken. Vertrek dus niet met stille trom, maar zorg ervoor dat je dag gaat zeggen aan die mensen die jouw werkplek de moeite waard maakten de voorbije tijd. Neem desnoods een stuk cake of wat chocolade mee: is altijd een voltreffer!


  • Ga na wat voor jou belangrijk is om een goeie overgang te kunnen maken. Als jij het belangrijk vindt dat jouw cliënten ook na jouw vertrek op een goeie dienstverlening kunnen rekenen – dan kan je er bv. voor zorgen dat je je best doet om je vervanger (als die er al is) zo goed mogelijk op te leiden of alleszins jouw kennis en kunde voor die rol op een plek te bewaren/samen te vatten zodat je vervanger kan focussen op de cliënten en geen tijd/energie moet verliezen in processen en procedures.


  • Heb je moeite met het achterlaten van je collega’s in de verhoogde werkdruk, dan kan afscheid nemen voor jou ook betekenen: op een constructieve manier jouw voorstellen tot verbetering nog eens onder de aandacht van je leidinggevende brengen. Onderschat de kracht van een exit interview niet. Als je deze niet wordt aangeboden, vraag ik er dan zelf om.


  • Bedenk dat iedereen keuzes maakt gebaseerd op wat past in zijn huidige context op dit moment in zijn leven. Voor jou is dat verandering. Voor je collega’s is dat momenteel nog blijven. Net zoals jij de gevolgen van jouw beslissing zult moeten dragen, zullen jouw collega’s moeten leren leven met hun beslissing om te blijven. De verantwoordelijkheid daarvan ligt niet bij jou, ook al betekent dat dat zij mogelijks tijdelijk een hogere werklast zullen hebben.


  • Bedenk dat jij niet de enige bent die goed is in zijn vak: het is rustgevend om op zijn minst te hopen dat diegene die jouw taken zal overnemen, dat met evenveel inzet en toewijding zal doen, zoals jij dat steeds hebt gedaan.


"Kiezen is een beetje verliezen."

Het spreekwoord zegt: ‘kiezen is een beetje verliezen’ en dat is zo, dus neem de tijd om achterom te kijken en afscheid te nemen van wat is geweest.


Je zal met zoveel meer focus vooruit kunnen kijken en vol enthousiasme aan je nieuwe professionele uitdaging kunnen beginnen.


Liefs

Veerle


 

Wil je graag meer inspiratie ontvangen?

Meld je dan aan als VIP en ontvang waardevolle tips en inzichten

waar je direct zelf mee aan de slag kan in je werkleven

 


 
 
 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page